Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πιθανές μειώσεις των προστίμων για τα αυθαίρετα


του Δημήτρη Λάππα


Μειώσεις των προστίμων τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών και εναρμόνιση, έως τα τέλη του έτους, του σχετικού νόμου (4014/11), με το νέο Οικοδομικό Κανονισμό, μελετά το ΥΠΕΚΑ, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται νέα παράταση (η προθεσμία λήγει 14 Σεπτεμβρίου), χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Οι οικονομικές διευκολύνσεις περιλαμβάνουν άμεσες μειώσεις, που, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα αφορούν στα επιβληθέντα πρόστιμα και έμμεσες, οι οποίες θα προκύψουν, για ορισμένες κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών, από την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Στόχος των διευκολύνσεων είναι το μέτρο της τακτοποίησης να «τρέξει» σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την υπαγωγή στην ρύθμιση, ενός εκατομμυρίου κατασκευών με πολεοδομικές παραβάσεις, έναντι των τετρακοσίων χιλιάδων, που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα. Κι αυτό, προκειμένου να μπουν στα Ταμεία του δημοσίου, τουλάχιστον, τρία δισεκατομμύρια ευρώ (η αρχική πρόβλεψη), ενώ εκτιμάται ότι το εν λόγω ποσόν μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
Η μείωση των επιβληθέντων προστίμων συνδέεται με την υλοποίηση του προϋπολογισμού και, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών. Προϋπόθεση υπαγωγής στο μέτρο είναι η καταβολή, μέχρι κάποια ημερομηνία, συγκεκριμένου αριθμού δόσεων, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ομαλής υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Στο ερώτημα, εάν στο καθεστώς μειωμένων προστίμων, που θα προκύψει από την εναρμόνιση του νόμου 4014/11 (περί τακτοποίησης), με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, θα συμπεριληφθούν οι αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις οποίες, τα καταλογισθέντα πρόστιμα κατεβλήθησαν εφάπαξ, από το Υπουργείο Οικονομικών, ήταν κατηγορηματικοί: δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων. Όσοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ, έτυχαν της έκπτωσης του 20%, ενώ όσοι το καταβάλλουν σε δόσεις, θα υπαχθούν στην ρύθμιση της έκπτωσης, μετά την καταβολή συγκεκριμένου αριθμού δόσεων, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Σε ότι αφορά την εναρμόνιση του νόμου 4014/11 με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, από το ΥΠΕΚΑ, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Σε δύο μήνες θα αντιμετωπιστούν οι θεωρούμενες απλές παραβάσεις και για την ακρίβεια, όσες αφορούν σε επιφάνειες που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης και έως τα τέλη του έτους, τα πλέον σύνθετα ζητήματα.
Ενδεικτικά παραδείγματα μείωσης των προστίμων από την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κανονισμού είναι τα υπόγεια με αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και οι παραβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους.
Ειδικότερα για τα υπόγεια, ορίζεται, ότι το 50% της επιφανείας τους, μπορεί να αποτελεί χώρο κύρια χρήσης. Έτσι, όσοι προέβησαν σε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και την δηλώσουν μετά την ισχύ του νέου ΓΟΚ και την εναρμόνισή του με τον νόμο 4014/11, θα υπαχθούν στη νέα αυτή διάταξη, υποχρεούμενοι στην τακτοποίηση της μισής επιφάνειας, που σημαίνει σημαντική μείωση του κόστους.
Αντίστοιχα παραδείγματα, υπάρχουν ουκ ολίγα και αφορούν σε σειρά μικρών ή μεγαλύτερων πολεοδομικών παραβάσεων.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.